Pobuda zagovorniku

Zagovornik obravnava vaše pobude oz. pritožbe s primeri domnevne diskriminacije.

Izdaja pravno neobvezujoča mnenja o tem, ali ste v določeni situaciji diskriminirani (neenako obravnavani zaradi osebnih okoliščin). Hkrati v mnenju priporoči kršitelju , kako odpraviti kršitev, njene razloge in njene posledice.

Postopek pred Zagovornikom je brezplačen ter zaupen.

Prijava na e-poštno listo

Če želite prejemati novosti preko elektronske pošte vnesite svoje podatke v spodnjo formo.

Ali ste že imeli težave z diskriminacijo?

 

Svetovanje za preprečevanje diskriminacije

Informacije za podjetja, delodajalce, ponudnike storitev, organe oblasti

Zakonodaja predpisi in priporočila


Spletno stran je sofinancirala Evropska komisija.

Novica

22.03.2012 15:01, zagovornik

Vsi skupaj smo v istem čolnu


Zagovornik želi pred referendumom, tudi na podlagi zelo osebnih izkušenj, prispevati nekaj misli, ki so lahko v pomoč pri odločanju o Družinskem zakoniku (DZ).

Vsi skupaj smo v istem čolnu: nikoli ne smemo pristati na razdvajanje, vedno znova je treba pokazati, da držimo skupaj! Zato je nedeljsko glasovanje poseben izziv. Vsem državljanom priporočam, naj gredo vase in o vsem skušajo iskreno razmisliti, pri njihovi odločitvi pa jim želim čim več osebnega in državljanskega poguma. Prispevek je v spodnji priponki.

Zagovornik v svojem zadnjem načelnem mnenju ugotavlja, da delavnice osveščanja za preprečevanje diskriminacije, ki se izvajajo v javnem šolskem prostoru in ki obravnavajo tudi vprašanja spolne usmerjenosti in spolne identitete, ne predstavljajo diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti, spolne identitete ali verskega prepričanja. Te vsebine so v šolskem prostoru celo nujno potrebne. Zagovornik posebej opozarja, da njegovo mnenje in priporočila veljajo splošno in ne glede na izid referenduma o DZ. V izjemno obsežni in izčrpni obrazložitvi skuša dati čim več uvida v razmejitev med različnimi pravicami otrok in staršev, z informacijami o prepovedi diskriminacije v evropskem pravnem redu (str. 29-30) pa odstraniti tudi nekatere nesporazume, do katerih prihaja ob referendumski kampanji. Opozarja na vrsto očitnih neustavnosti v slovenski zakonodaji. Mnenje je dostopno tukaj.