Pobuda zagovorniku

Zagovornik obravnava vaše pobude oz. pritožbe s primeri domnevne diskriminacije.

Izdaja pravno neobvezujoča mnenja o tem, ali ste v določeni situaciji diskriminirani (neenako obravnavani zaradi osebnih okoliščin). Hkrati v mnenju priporoči kršitelju , kako odpraviti kršitev, njene razloge in njene posledice.

Postopek pred Zagovornikom je brezplačen ter zaupen.

Prijava na e-poštno listo

Če želite prejemati novosti preko elektronske pošte vnesite svoje podatke v spodnjo formo.

Ali ste že imeli težave z diskriminacijo?

 

Svetovanje za preprečevanje diskriminacije

Informacije za podjetja, delodajalce, ponudnike storitev, organe oblasti

Zakonodaja predpisi in priporočila


Spletno stran je sofinancirala Evropska komisija.

Novica

11.03.2011 00:00, zagovornik

Ob svetovnem dnevu žena


Ob 8. marcu 2011. Zagovornik načela enakosti je bil ob dnevu žena nepredvideno na bolniškem dopustu za nego otroka. Zato vsem ženskam z zamudo vošči ob njihovem prazniku!

Ob tej priložnosti pa tudi opozarja, da bo za napredek pri enakosti med spoloma morala temeljito spremeniti svoj odnos do preprečevanja diskriminacije žensk v prvi vrsti država. Zagotoviti bo morala učinkovite mehanizme preprečevanja in odpravljanja diskriminacije, zlasti učinkovito pravno varstvo pred diskriminacijo.

Kljub pravnim obveznostim, ki izhajajo iz CEDAW ter evropskega Acquis communaitaire Slovenija nima telesa, ki bi bilo ženskam sposobno na neodvisen način pomagati v varstvenih postopkih. Zagovornik načela enakosti namreč ni takšno telo. Še več. Kljub veljavnemu ZEMŽM in kljub deklaratornim zavezam aktualne politične koalicije v Slovenija ne deluje niti zagovornik oz. zagovornica enakih možnosti žensk in moških.