Pobuda zagovorniku

Zagovornik obravnava vaše pobude oz. pritožbe s primeri domnevne diskriminacije.

Izdaja pravno neobvezujoča mnenja o tem, ali ste v določeni situaciji diskriminirani (neenako obravnavani zaradi osebnih okoliščin). Hkrati v mnenju priporoči kršitelju , kako odpraviti kršitev, njene razloge in njene posledice.

Postopek pred Zagovornikom je brezplačen ter zaupen.

Prijava na e-poštno listo

Če želite prejemati novosti preko elektronske pošte vnesite svoje podatke v spodnjo formo.

Ali ste že imeli težave z diskriminacijo?

 

Svetovanje za preprečevanje diskriminacije

Informacije za podjetja, delodajalce, ponudnike storitev, organe oblasti

Zakonodaja predpisi in priporočila


Spletno stran je sofinancirala Evropska komisija.

Osebe s posebnimi potrebami

Na tej spletni strani je veliko pomembnih informacij o diskriminaciji in o tem kako vam zagovornik lahko pomaga. Žal pa so te informacije nekaterim ljudem težko razumljive. Mogoče boste vseeno potrebovali nekoga, ki vam lahko pomaga za boljše razumevanje. Spodaj je na voljo nekaj pomembnih pojasnil in dokumentov v lahkem branju (žal zaenkrat le v tekstu).

Stavba s sedežem zagovornika je dostopna za gibalno ovirane osebe, ki uporabljajo invalidske vozičke.

Zagotovljeno je tolmačenje v slovenski znakovni jezik (tudi za gluhoslepe osebe). Sestanek v prisotnosti tolmača je možen po dogovoru, vendar se prosimo napovejte, če je to mogoče dva dni vnaprej.

Zagotovljeno je poslovanje v brajici.

Prosimo, da nas pokličete, če potrebujete kakršnekoli druge prilagoditve vašim potrebam!

Tukaj lahko najdete temeljne informacije (zloženko) in obrazec za prijavo primera diskriminacije zagovorniku v enostavno berljivi različici, primerni za brajev zaslon.

Za slepe je ob on-line obrazcu za prijavo diskriminacije zaradi potrebe po šifriranju na voljo tudi glasovna oblika posredovanja šifre, ki pa žal slabše deluje v internet explorer brskalniku za dostop do spleta.

Slabovidni lahko v zgornjem desnem robu zaslona povečujete izpis besedila. Metode povečevanja besedila neposredno prek brskalnikov Internet Explorer in Netscape so opisane na tej povezavi.

Audio posnetke za slepe in slabovidne še pripravljamo. Na tej povezavi si lahko začasno dodatno pomagate s preizkusno različico sintetizatorja govora Proteus TTS.

Videoposnetke s temeljnimi informacijami v slovenskem znakovnem jeziku prav tako še pripravljamo. Najbolj osnovne informacije o zagovorniku in o preprečevanju diskriminacije v slovenskem znakovnem jeziku pa so dostopne na tej povezavi.

Lahko branje

V dokumentu spodaj je bolj obširno in za vas prijazno (lahko branje) napisano nekaj najpomembnejših stvari o diskriminaciji in o tem kako vam lahko zagovornik pomaga. Žal zaenkrat le v pisni obliki in brez slik. To bomo skušali popraviti čim prej.

Tukaj spodaj je v dokumentu kratko navodilo za vlaganje pritožbe zagovorniku. Zamišljeno je le kot opora, da boste lažje vložili pritožbo Zagovorniku načela enakosti (zagovornik). Lahko ga natisnete in nato z roko napišete podrobnosti o vašem problemu, ali pa z računalnikom napišete vanj kar želite.

Sicer pa lahko zagovornika za nasvet ali pomoč pokličete po telefonu:
Telefon: 01/369 75 03
Brezplačni telefon: 080 12 13 (le za klice v Sloveniji)

Če je pisanje za vas preveč težko, ali če ne morete najti koga, da bi vam pomagal napisati pritožbo zagovorniku, ni to nič hudega. Ni vam treba pisati. Lahko pokličete po telefonu in se bomo dogovorili za pogovor pri zagovorniku, ki dela v Ljubljani. Si bo zagovornik kar sam zapisal kar potrebuje za svoje delo. Naslov zagovornika:

 
Kotnikova 28
1000 Ljubljana
To je v isti stavbi kot dela Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (tisto ministrstvo, ki mora delati tudi za invalide). Najdete ga na zemljevidu tukaj:

Tukaj pa je še nekaj pomembnih zakonov napisanih v za vas prijazni obliki. Ti zakoni so najvišji možni zakoni. Varujejo vaše pravice. Varujejo tudi pred diskriminacijo. Vsi morajo vedeti za te zakone in za vaše pravice in jih morajo strogo spoštovati. Če ne vedo za vaše pravice, jim vi povejte katere so in da lahko več o tem preberejo na tej spletni strani. Lahko jim tudi predlagate, naj več o teh pravicah vprašajo kar sami, na primer zagovornika načela enakosti.

Ustava Republike Slovenije v stripu (lahko branje)

Konvencija invalidi (lahko branje)